Sürgős akció

Ejtsék az orosz aktivista elleni vádakat

Orosz Föderáció, Az akció indult: 2019/11/12, A petíció aktív

A dél-oroszországi Krasznodarban dolgozó jogvédő, Jana Antonova november 7-én állt bíróság elő először. Ellene is a “nemkívánatos szervezetekről” szóló törvény alapján indítottak eljárást, valójában ő is békés aktivizmusa miatt került az orosz hatóságok célkeresztjébe. Ha elítélik, akár hat évet is kaphat.

A “nemkívánatos szervezetekről” szóló törvény alapján bűncselekménynek számít részt venni minden olyan külföldi szervezet munkájában, amelyet az orosz legfőbb ügyészi hivatal “nemkívánatosnak” nyilvánított, a “bűncselekmény" pedig a büntető törvénykönyvbe is bekerült. A törvény homályos megfogalmazása alapján egy szervezetet önkényesen “nemkívánatosnak” lehet nyilvánítani, ha az “veszélyt jelent az ország alkotmányos rendjére, védelmi erejére vagy az állambiztonságra”. Ilyen szervezet minden tevékenysége bűncselekmény, ahogyan az is, ha valaki együttműködik azzal. A 2015 májusában elfogadott jogszabály szerves része az orosz hatóságok egyesülési és véleménynyilvánítási szabadság elleni hadjáratának. A törvény alapján már eddig is számos külföldi szervezet, elsősorban civil szervezet ellen indítottak eljárásokat.

2017 április 26-án a legfőbb ügyészség “nemkívánatosnak nyilvánított három szervezetet: az Egyesült-Királyságban központtal rendelkező Open Russiát és Open Russia Civic Movementet, illetve az Egyesült Államokbeli Modern Russiát, majd elkezdtek leszámolni az Oroszországban működő, de ott nem bejegyzett Open Russia aktivistáival.

2019. január 19-én a rendőrség eljárást indított az Open Russia krasznodari koordinátora, Jana Antonova ellen, amiért a jogvédő megosztott egy videót, amely a helyi iskolák nehéz működési körülményeiről szólt. A videón látható volt az Open Russia logója, emiatt vádolják azzal, hogy “részt vett egy nemkívánatos szervezet munkájában”. A törvény szerint, ha valakit első alkalommal vádolnak meg azzal, az “csak” szabálysértés. Második alkalommal már bűncselekmény, amelyért hat évet is kaphat az illető.

2019 májusában harmadik alkalommal indítottak a hatóságok a büntető törvénykönyv 284.1 szakasza alapján büntetőeljárást Antonova ellen. Az első ilyen eljárás Oroszországban 2019 januárjában kezdődött Anasztázia Sevcsenkó ellen, szintén az Open Russiához fűződő viszonya miatt. Ez az eljárás azóta is tart, a jogvédő jelenleg házi őrizetben van. Sevcsenkó lelkiismereti fogoly, aki ellen kizárólag azért indult eljárás, amiért gyakorolta a véleménynyilvánításhoz és egyesüléshez való jogát.

Jana Antonovát egyelőre nem tartóztatták le, de a nyomozást lezárták, és november 7-én megkezdődött ügyének bírósági szakasza. Ítélet várhatóan pár napon vagy héten belül születhet.

Minden eset

Szólítsd fel online:

További információt kérek az új esetekről e-mailen vagy SMS-ben

Aláírásod feldolgozás alatt, kérlek várj...

Támogathatod az ügyet levél küldésével postán.

Mutasd a petíciót, amelyeket kiküldünk.

Petíció címzettje(i):

• Jurij Jakovlevics Csajka: az Orosz Föderáció legfőbb ügyésze