Az online petíció szövege Szólítsd fel a török hatóságokat

Minister of Justice
Abdülhamit Gül
Adalet Bakanlığı
06659 Ankara
Turkey

Tisztelt Miniszter,

Az ismert író, Ahmet Altan újbóli letartóztatása miatt írok Önnek. Altant 2019. november 12-én, nyolc nappal azután vették ismét őrizetbe, hogy három év után kiszabadult a börtönből.

Ahmet Altant 2016 szeptemberében börtönözték be. A kormánnyal szemben kritikus újságírót azzal vádolták, hogy segítette a 2016-os puccskísérlet szervezőit, és kapcsolatban állt a Fethullah Gülen mozgalmához tartalmazó emberekkel, akik a kormány szerint a puccsot szervezték. 2018 februárjában Altant tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, annak ellenére, hogy nem merült fel ellen valódi bizonyíték. A fellebbezését elbíráló legfelsőbb bíróság ügy döntött, hogy ügyében új eljárást kell lefolytatni. November 4-én az isztambuli bíróság 10 év 6 hónap börtönre ítélte ugyanazon “bizonyítékok” alapján (írásai és véleménye a kormányról), mint az elsőfokú eljárásban. A bíróság szabadlábra helyezte a fellebbezése elbírálásáig, de megtiltották neki, hogy az országot elhagyja.

Az ügyész megtámadta a szabadon engedését elrendelő határozatot, mivel szerinte Altan nem mutatott megbánást és fennáll a szökés veszélye. Bár a döntést, hogy ismét őrizetbe veszik, kiszivárogtatták a kormánypárti sajtónak, Ahmet Altan mégsem kísérelt meg elszökni. Otthonában tartóztatták le. A vádakat végig visszautasította.

Felszólítom, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a lelkiismereti fogoly Ahmet Altan, akit pusztán azért tartanak fogva, mert élt a véleménynyilvánításhoz való jogával.

Tisztelettel:

Bezárás